HSDPA

Nog niet zo lang geleden was internet ondenkbaar, laat staan breedbandinternet. In de afgelopen tien jaar heeft internet zich in razendsnel tempo ontwikkeld. De snelheid is daarbij steeds belangrijker geworden voor de verschillende soorten gebruikers. Niet alleen de vaste gebruikers worden veeleisender, ook de hedendaagse mobiele gebruiker wil de beschikking hebben over meer snelheid – een snelheid die ze gewend zijn van hun vaste lijn. Mobiele gebruikers willen op een snelle manier hun vertrouwelijke informatie kunnen downloaden en een verbeterde kwaliteit van videodiensten. Denk hierbij aan videostreaming en gaming. Door de toename in snelheid nemen ook de grafisch complexe internetsites toe en gebruikers zullen steeds nieuwere en complexere diensten wensen. Als een oneindige cirkel lokt de vraag van de mobiele gebruiker de ontwikkeling van snellere verbindingen uit, en vice versa.

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access)is een nieuwe release in 3G telefoniestandaarden. De meest recente release van HSDPA propageert downloadsnelheden tot een maximum van 14,4 Mb/s. De praktisch haalbare snelheid per gebruiker ligt in de range van 2 tot 3 Mb/s, tegenover de huidige snelheid van zo’n 384 Kb/s. Dit is zo’n vijf keer sneller dan op dit moment binnen 3G haalbaar is. HSDPA werkt als een turbo op 3G telefoons, 3G geschikte laptops en PDA’s. Mobiele gebruikers kunnen daardoor zeer snel e-mails met grote bijlagen en videoclips downloaden en genieten van een zeer goede kwaliteit videostreaming.

Een ander voordeel is dat HSDPA de mobiele dekking in gebouwen enorm kan verbeteren. Het maakt 3G-diensten volledig beschikbaar in grote gebouwen, winkelcentra, metrolijnen en andere gebieden waar het moeilijk is een adequate dekking te bieden. Volgens Orange wordt maar liefst 57% van alle diensten binnen gebouwen gebruikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mobiele dienstverleners een manier zoeken om de dekking van hun netwerk binnen gebouwen te verbeteren.

Door snelheden aanmerkelijk te verhogen en de kwaliteit van diensten te verbeteren, zal HSDPA de vraag naar mobiele 3G-diensten voortstuwen. En of je nu een dienstverlener, of een particuliere of zakelijke mobiele gebruiker bent, uiteindelijk zal iedereen profijt hebben van de nieuwe snelheden.

Reacties zijn gesloten.