Beeldtechnologie

HD TV Techniek

Wat is High Definition TV?

High Definition Television (HDTV) is een uitbreiding van digitale televisie – de nieuwe televisiebeleving. In het verleden waren er slechts twee keuzemogelijkheden: analoog en digitaal. Zoals u misschien wel weet, is analoog gevoelig voor storing en spookbeelden, en kan digitale televisie, hoewel deze problemen zijn verholpen, technisch worden gecomprimeerd, waardoor niet altijd de optimale beeldkwaliteit wordt bereikt. Echter, digitale televisie maakt interactieve televisie mogelijk en verhoogt het aantal beschikbare zenders. Digitaal wordt nu HDTV. HDTV biedt ongeëvenaarde beeldkwaliteit, de meest realistische ooit.

Wat zijn de voordelen van High Definition?

  • Veel betere beeldkwaliteit
  • Ongelooflijk volle kleuren
  • Fantastisch scherp beeld
  • Adembenemende details
  • Uitzendingen in breedbeeldformaat
  • 5.1 Dolby® Digital-geluid (regiogebonden)

 

Hoe werkt High Definition?

HDTV-beelden bevatten meer gegevens dan bij de conventionele standaardresolutie. Deze extra gegevens leiden tot een rijker beeld met meer detail en helderheid, met als extra voordeel dat de geluidskwaliteit beter is. Er is een serie uitzendstandaarden, de meest gangbare daarvan zijn 720p en 1080i.

Resolutie

Conventionele televisie is opgemaakt uit 480 regels, in tegenstelling tot de 720 of 1080 van High Definition. De toename in het aantal regels verschaft een veel scherper beeld, met een hogere resolutie. Video met 1080 regels vereist wel meer bandbreedte voor de zender, en het is duurder om te maken dan met 720 regels.

Scannen

Met een interlaced beeld (1080i) wordt het beeld in twee fasen opgemaakt, eerst de oneven regels en dan de even regels. Bij een progressief beeld (720p) wordt het beeld lijn voor lijn getekend. Hierdoor ontstaat een vloeiender en stabieler beeld. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen 1080i en 720p niet groot is, ondanks de hogere resolutie van 1080i. Echter, progressief beeld gebruikt dubbel zoveel bandbreedte als interlaced beeld.

Codering

HDTV gebruikt digitale videocodering, MPEG-2 genaamd, die tevens wordt toegepast op DVD en digitale televisie. De technologie is echter verder ontwikkeld. Dit heeft geleid tot nieuwe indelingen zoals MPEG-4 en Windows Media® 9, waarmee codering en bandbreedtegebruik efficiënter verloopt. Hierdoor komen meer TV-zenders beschikbaar, passen er meer films op een schijf en zijn de beelden van hogere kwaliteit.


Hoe kan ik High Definition ontvangen?

Satelliet

U kunt High Definition op meerdere manieren ontvangen, maar sommige van deze manieren zijn in Europa niet beschikbaar. Op 1 januari 2004 werd een nieuwe HDTV-service genaamd Euro 1080 geïntroduceerd op het Astra-satellietnetwerk. Deze service bestaat uit twee zenders, Main en Event, die momenteel concerten en kinderprogramma’s uitzenden. Euro 1080 heeft bepaalde voetbalwedstrijden van de Europese voetbalkampioenschappen in 2004 uitgezonden. Hiervoor is wel een speciale HDTV-decoder en satellietschotel nodig.

DVD

DVD is buitengewoon populair geworden, en de kwaliteit van DVD is veel beter dan die van conventionele videocassette. Het overtreft zelfs de kwaliteit van digitale televisie. Maar ook DVD kan worden overtroffen. Sony heeft een verzameling Superbit DVD’s, alle van Columbia TriStar en gecodeerd met de dubbele bitsnelheid, wat leidt tot meer detail en hogere resolutie. Bovendien zijn diverse films op DVD uitgebracht in Windows Media® 9-indeling (HD-WMV), een hele verbetering ten opzichte van de bestaande DVD-indelingen

Digitale televisie

In de toekomst wordt HDTV mogelijk tevens onderdeel van het digitale televisienetwerk, maar de zenders moeten nog beslissen over de precieze planning en inhoud.

Blu-ray Disc™ en HDTV

De volgende generatie DVD’s zal gebruikmaken van een blauwe laser (die op een kleiner punt kan worden gericht) zodat zij meer gegevens kunnen bevatten dan een conventionele DVD. Met deze DVD’s, die ook wel HD-DVD of Blu-ray Disc™ worden genoemd, kunt u beelden van HDTV-kwaliteit opnemen en weergeven, zolang de bron van voldoende kwaliteit is. Deze DVD’s kunnen echter alleen worden afgespeeld op een nieuwe blauwe laser-speler. De uitzendingen in en inhoud van HDTV zijn momenteel alleen beschikbaar in Japan. De introductie van Blu-ray Disc™ in Europa hangt af van Europese zenders en de introductie van HDTV in Europa. Sony is van plan om een nieuwe camcorder te introduceren op basis van de fonkelnieuwe HDV-indeling. Als de technologie breder beschikbaar wordt, ontstaat de mogelijkheid om High Definition-videobeelden op te nemen en te bewerken met alle voordelen van deze nieuwe indeling, met name de zeer hoge beeldkwaliteit.

Reacties zijn gesloten.