DTS

DTS is, net als Dolby Digital, een 5.1 geluidssysteem. Het grote verschil zit hem in de toegepaste compressiefactor en bitrate.
Dolby gebruikt een compressie van 12:1 op 16 bit, DTS comprimeert slechts 4:1 op 20 bit. Dit moet uiteraard resulteren in een natuurlijker en levendiger geluidsreproduktie.

DTS begon met een datarate van 1.509 Mbit/s op een DVD-Video, maar dit vergde zoveel bandbreedte dat er speciale DTS DVD’s gemaakt moesten worden, naast de Dolby Digital versies. Verder hadden deze speciale DTS DVD’s geen extra’s, in tegenstelling tot de Dolby Digital versies.
Daarom werd het systeem afgeslankt naar de halve datarate van 754 kbit/s waarbij voor het gehoor geen verschil bestond met de volle bitrate.
Sindsdien kwamen de multi-standaard audio discs op de markt. Deze boden zowel Dolby Digital als DTS en extra’s, op dezelfde disc

Om DTS signaal af te kunnen spelen moet de eindgebruiker wel over een DVD speler en Receiver of versterker beschikken met DTS capaciteit. Alle nieuwere spelers en home systems hebben DTS decoders, maar de eerste generatie DVD spelers (tot aan de derde generatie toe, voor sommige merken) hadden dit nog niet.
Dit heeft allemaal te maken met de systeem specificaties van het DVD-medium. Dolby Digital is de defacto standaard voor DVD. Andere geluidssystemen, zoals DTS, zijn optioneel.
Voor Europa was zelfs nog een ander 5.1 systeem ontwikkeld: MPEG MultiChannel. Dit systeem is op enkele van de eerste DVD’s in Europa gebruikt maar al vrij snel laten vallen voor Dolby Digital.

DTS komt in Europa nog steeds weinig voor en de consument die hier optimaal van wil genieten is aangewezen op de aanschaf van regio 1 DVD’s uit de USA.


 

DTS ES 6.1
Ook de Digital Theater Systems hebben een 6.1-kanalensysteem met de naam DTS ES 6.1 in de bioscopen en thuisbioscopen geïntroduceerd. „ES“ staat – ongeveer net zoals bij Dolby Digital Surround EX – voor Extended Surround, dus „uitgebreide surroundklank“. De technische vernieuwingen zijn bijna identiek met die van Dolby: ook hier werd het surroundbereik met een extra centerkanaal uitgebreid.

De voordelen van dit formaat zijn een optimale efftectklank, die ook door toeschouwers die heel ver rechts en links zitten, kan worden waargenomen.
De verdere ontwikkeling van DTS ES 6.1 noemt zich DTS ES 6.1 discrete en zal in de toekomst DTS ES 6.1 vervangen.

Reacties zijn gesloten.