Dolby Digital

Is een manier waarmee meerkanaals geluid wordt opgeslagen. In plaats van Dolby Digital wordt vaak de
term AC-3 gebruikt, maar dit is ten onrechte. AC-3, wat staat voor Audio Codec 3, is de manier waarmee het meerkanaals Dolby geluid wordt gecomprimeerd om zo minder ruimte in de nemen.

Bij deze verdere ontwikkeling van Dolby Surround Prologic worden de geluidskanalen digitaal
opgenomen. Vergeleken met Dolby Surround Prologic verbeteren twee separate effectkanalen en een subwooferkanaal het ruimtegevoel.

Bij Dolby Surround wordt gebruik gemaakt van 4 signalen die middels fase-veranderingen worden versleuteld in een stereo-signaal. Middels een Dolby Surroundversterker of receiver worden vervolgens de verschillende signalen verdeeld naar de 5 aangesloten luidsprekers, voor midden en achter. Dolby Digital werkt, hoewel het in feite een evolutie is van Dolby Prologic, op een geheel andere wijze. Bij Dolby Digital is er sprake van zes verschillende onafhankelijke kanalen. Hiervan bestrijken er vijf het gehele frequentiebereik van 20Hz tot 20KHz. Het zesde kanaal zorgt slechts voor het doorgeven van lage tonen in het frequentiebereik van 20Hz tot 120Hz, bedoeld voor het weergeven van diepe bass-effecten. Omdat vijf van de zes kanalen het gehele frequentiebereik weergeven en het zesde kanaal slechts de lage frequenties, noemt men dit ook wel 5.1 kanalen.

Alle zes kanalen worden digitaal gecomprimeerd. Vervolgens worden ze door een Dolby Digital-versterker of receiver weer gedecodeerd en worden de 6 aparte kanalen weergegeven. Omdat er bij Dolby Digital een volledig frequentiebereik wordt weergegeven op alle kanalen en er een optimale kanaalscheiding is, zijn de dynamiek en zuiverheid van het geluid en de plaatsing van geluiden vele malen verbeterd ten opzicht van het Dolby Surround Pro Logic-systeem.

 


Reacties zijn gesloten.